آشنایی با انواع جک پارکینگ با پیشرفت تکنولوژی و بهره گیری از فناوریهای نوین در عرصههای گوناگون، این روزها اکثر لوازم و تجهیزات مورد استفاده توسط افراد به صورت خودکار و اتوماتیک در آمدهاند. دربها هم یکی از پرمصرفترین ابزارها میباشند که این روزها جهت سهولت استفاده و حفظ امنیت کاربران بیشتر آنها به صورت اتوماتیک درآمدهاند. جز کلیدی این سیستم که میتواند دربهای معمولی را به دربهای اتوماتیک با کاربری راحت و بی دردسر تبدیل کند، جکهای پارکینگ میباشند.
این نوع جکها انواع گوناگونی را در بر میگیرند که برای انواع دربهای تک لنگه و دو لنگه با وزنها و سازهای متنوع و میزان ترددهای گوناگون تولید شدهاند. با استفاده از این جکها به کاربران این امکان داده شده است که بتوانند به راحتی و تنها با فشردن یک دکمه دربهای پارکینگ خود را باز و یا بسته نمایند.
جک پارکینگ از چه قسمتهایی تشکیل شده است؟
جکهای به کار رفته در دربهای پارکینگ انواع مختلفی را شامل میشوند که از نظر کارکرد، تعداد بازو، وزن قابل تحمل و سایر موارد تفاوتهایی با یکدیگر دارند اما کلیه آنها از اجزا و قسمتهای مشابهی تشکیل شدهاند.
به طور کلی در جکهای پارکینگ میتوان بخشهایی شامل فتوسل یا چشمی، بازوهای قرار گرفته بر روی دربها، مدار کنترل، فلاشر یا چراغهای هشدار دهنده، ریموت کنترل و بخشهای فلزی را یافت که وجود تمامی آنها برای کارکرد درست جکهای پارکینگ ضروری میباشد.
چشمیها و سنسورهایی که در جکهای پارکینگ تعبیه شده است باعث میشود که موانع موجود بر سر راه دربها در هنگام باز و بسته شدن شناسایی شده و از برخورد دربها به این موانع جلوگیری به عمل آید. لازم به ذکر است که کلیه انواع جکهای پارکینگ با استفاده از جریان برق کار میکنند و در زمان نبود و یا قطعی برق میبایست آنها را به صورت دستی باز و یا بسته کرد.
جک پارکینگ بازویی
جکهای بازویی را میتوان هم برای دربهای تک لنگه و هم در دربهای دو لنگه استفاده نمود که میتوانند جابه جایی دربها با وزنهای مختلف را انجام دهند. در مدار فرمان این قبیل جکها یک نیروی الکتریکی تولید میشود که جکها با استفاده از این نیرو میتوانند دربها را باز و بسته نمایند. این نیروی الکتریکی پس از این که تولید شد از مدار فرمان به سمت لنگههای درب منتقل میشود که این کار بر اساس نوع جک بازویی به صورت الکترومکانیکی و یا هیدرولیکی انجام میگیرد.
در صورتی که در جکهای پارکینگ بازویی از روغن استفاده شود، بهتر است که میزان این روغن و کیفیت آن به صورت دورهای مورد ارزیابی قرار گیرد. جکهای پارکینگی بازویی خود دو دسته جکهای الکترومکانیکی و هیدرولیکی را در بر میگیرند که در ادامه به بررسی هر کدام از آنها به صورت جداگانه خواهیم پرداخت.
جک پارکینگ هیدرولیکی
اساس کار جکهای پارکینگ هیدرولیکی بر مبنای وارد آمدن فشار بر حجم مشخصی از روغن موجود در یک محفظه استوانهای شکل میباشد. این طرز کار جکهای هیرولیکی باعث شده است که آنها بدون ایجاد هیچ گونه صدا و اصطکاکی با سطوح کار کرده و دربها را به صورت کاملا روان باز و بسته نمایند. عمده کاربرد جکهای هیدرولیکی در اماکن شلوغ و پرتردد نظیر واحدهای مسکونی پرجمعیت، کارگاهها و کارخانه ها، فروشگاهها و اماکنی از این دست میباشد که تردد در آنها بالا است.
ظاهر جکهای هیدرولیکی مشابه جکهای الکترومکانیکی است اما هزینه تهیه و نصب آنها در مقایسه با جکهای الکترومکانیکی بالاتر میباشد. بالتبع هزینههای مربوط به تعمیر و نگهداری این نوع از جکها نیز بالاتر از جکهای الکترومکانیکی خواهد بود. عموما در دربهایی که در انها از جکهای هیدرولیکی استفاده میشود برای اطمینان از ایمنی و کارکرد درست جکها از قفل برقی متناسب با دربها نیز استفاده میشود.
جک پارکینگ الکترومکانیکی
همان طور که در مورد جکهای هیدرولیکی نیز گفتیم، این نوع جکها از نظر ظاهری شباهت زیادی به جکهای الکترومکانیکی دارند. تفاوت اصلی این دو جک در کارکرد آنها میباشد. اساس کار جکهای الکترومکانیکی از طریق چرخ دندهها و گیربکس صورت میگیرد.
این نوع از جکهای بازویی را اغلب در مکانهایی مثل منازل و یا پارکینگهای شخصی استفاده میکنند که شلوغی متوسطی داشته و چندان پرتردد نیستند. یکی از معایب اصلی این نوع از جکها، حساس بودن جکهای الکترومکانیکی به دماهای بسیار بالا یا پایین میباشد که در چنین هواهایی دچار اختلال در عملکرد خواهند شد.
در مقابل از مزایای جکهای الکترومکانیکی میتوان به وجود ولتاژهای متنوع برای آنها همچون ولتاژهای 220 ولت و 24 ولت اشاره کرد. جکهای الکترومکانیکی قابلیت تحمل وزنهای بین 100 الی 500 کیلوگرم را داشته و از مقاومت خوبی نیز در برابر ضربه برخوردار میباشند. در بسته بندی این جکها مواردی شامل برد مدار فرمان، دو عدد بازوی راست و چپ، چشمی یا فتوسل، ریموت کنترل، براکت جهت نصب و آنتن نگاهدارنده قرار داده شده است.
جک پارکینگ ریلی
جکهای برقی ریلی از کارکردهای بسیار متنوع و حالتهای گوناگونی برخوردارند و آنها را میتوان در شرایط آب و هوایی گوناگون و در مکانهایی با میزان تردد کم یا زیاد مورد استفاده قرار داد. از آنجایی که این نوع از جکهای پارکینگی فضای بسیار کمی را بعد از نصب اشغال میکنند، یکی از بهترین گزینههای موجود برای مکانهایی است که از فضای ورودی محدودی برخوردار میباشند. صدای تولید شده در هنگام باز و بسته شدن دربهای با جک ریلی بسیار کم بوده و اصطکاک زیادی نیز با سطح تولید نمیکنند.
این نوع از جکها را میتوان هم برای دربهای تک لنگه و هم دو لنگه استفاده نمود. زمانی که نیروی برق قطع شود، میتوان با استفاده از خلاص کن که در این جکها قرار داده شده است دربها را به صورت دستی باز و بسته نمود.
جک لولایی تک لنگه
این نوع از جکها را تنها برای دربهای اتوماتیکی میتوان استفاده کرد که یک لنگه دارند. جکهای لولایی تک لنگه در کنار دربهای تک لنگه فضای زیادی را اشغال میکنند و بهتر است از آنها در مکانهایی با رفت و آمد کمتر استفاده نمود. این جکهای لولایی قادر به تحمل فشارهای زیاد نبوده و از این رو میبایست در آنها از قفل برقی نیز استفاده نمود. دربهای تک لنگه که در آنها از جک لولایی استفاده شده است از طریق دستورات ارسال شده از جانب مدار فرمان باز و یا بسته میشوند.
جک لولایی دو لنگه
در دربهایی که از ابعاد بزرگ و وزن زیادی برخوردار هستند، به طور عمده از جکهای لولایی دو لنگه استفاده میشود. همچنین در مکانهایی که ماشینهای بزرگ و سنگین تردد دارند نظیر کارخانهها و یا پارکینگهای بزرگ نیز این نوع جکها عملکرد خوبی از خود نشان میدهند. این نوع از جکها بسیار کارآمد و پراستفاده هستند و میتوان گفت که در میان سایر انواع جکهای پارکینگی یکی از بهترینها میباشند.
جک برقی زیرسطحی
گاه ممکن است به دلایل مختلفی از جمله ابعاد دربها و یا محل پارکینگ و ورودی آنها نتوان از جکهای بازویی استفاده کرد. در چنین شرایطی جکهای برقی زیرسطحی مورد استفاده قرار میگیرند. نصب این نوع از جکها بر روی دربها هیچ تاثیری بر ظاهر و نمای آنها بر جای نگذاشته و با این حال آنها را کاملا اتوماتیزه مینماید. جکهای برقی زیر سطحی را میتوان در اماکن مختلف با ترددهای متفاوت و آب و هواهای گوناگون مورد استفاده قرار داد. در این نوع جکها تنظیم میزان سرعت و زاویه باز شدن دربها در دست خود شماست و میتوانید بر اساس نیاز خود آن را تعیین کنید. لازم به ذکر است که این نوع از جکها میتوانند دربها را تا 180 درجه نیز باز نمایند. همچنین در این جکها از یک قفل هیدرولیک برای جلوگیری از به حرکت در آمدن دربها نیز استفاده میشود.
جمع بندی
جکهای پارکینگ یکی از تجهیزات امنیتی کارآمد در دربهای اتوماتیک به شمار میروند که به شما اجازه میدهند بدون نیاز به پیاده شدن از خودرو، دربهای پارکینگ را تنها با استفاده از فشردن یک دکمه باز و بسته کنید. این جکها در انواع مختلف و مدلهای گوناگونی در بازار موجود میباشند که تمامی آنها از اجزا مشخصی نظیر مدار فرمان، چشمی، فلاشر، بازو و ریموت کنترل تشکیل شده است.